← Terug naar index

AFP

Aanvraaginformatie

Link

Verzending Naar

Eigen formulier

Contactgegevens

Omschrijving:AFP
Synoniemen:alfa-1-foetoprotein
Aanvraagcode:AFP
Uitvoerend Lab:Algemeen laboratorium
Aanvraagformulier:DZ-KCL Routine

Telefoonnummer

0570-535031

Mailadres

Benodigde Informatie:
CITO Aanvraagbaar:Nee
Contactpersoon:C. Diepenhorst
Opmerkingen:

Deze AFP aanvraag niet gebruiken voor onderzoek naar neuraalbuis defect en Down syndroom screening bij zwangeren. Zie hiervoor "1e trimester screening" met aanvraagcode RTR2

Materiaal afname/opslag

Code

HG

Kleur Dop

Licht groen

Afbeelding

Toon afbeelding

Code

S

Kleur Dop

geel

Afbeelding

Toon afbeelding
Materiaal:Heparine barricor
Alternatief Materiaal:Serum
Afname Volume:4 ml
Minimaal nodig:0,5 ml
Afnameconditie:
Bewaarcondities:4 °C
Bewaarperiode:5 dagen
Verzendformulier:
Verzendcondities:

Interpretatie

Indicatie:Marker voor kanker in de lever, de zaadballen (testis) of de eierstokken (ovaria). Follow up van dezez ziekten
Eenheid:kU/L
Referentiewaarden:

Volwassenen <10 kU/L.

AFP waarden voor a terme geboren baby is tot 188.000 kU/l (dag 0) en daalt geleidelijk In de eerste weken is de daling snel met een halfwaardetijd van 6 dagen. De halfwaardetijd neemt vervolgens af.

Interpretatie:

Bij gezonde mensen is AFP nauwelijks aanwezig in het bloed. Als een patïent kanker heeft in de lever, zaadballen of eierstokken kan AFP toch normaal zijn. Dit komt doordat niet elke type kankercel AFP aanmaakt.

Normaal Ter indicatie: de normale hoeveelheid AFP is ongeveer 0 - 10 kU/l bij niet-zwangeren en kinderen ouder dan 1 jaar. Echter, zelden wordt er fysiologische waarden boven de 10 kU/L gevonden.

Licht verhoogd Bij zwangere vrouwen kan de hoeveelheid AFP in het bloed licht verhoogd zijn door AFP-aanmaak in de lever van het ongeboren kind. Bij patiënten met leverontsteking of bindweefselvorming in de lever is de AFP-waarde licht verhoogd. AFP blijft dan constant. Als AFP stijgt kan er mogelijk kanker in de lever, zaadballen of eierstokken zijn ontstaan.

Verhoogd Bij patiënten met kanker van de lever, zaadballen of eierstokken is de AFP-waarde verhoogd. Hoe meer AFP is verhoogd hoe meer kankercellen er aanwezig zijn. Bij een primair levercelcarcinoom kan dit oplopen tot 830.000 kU/l. Bij de kiemceltumoren van de testis of ovarium kunnen bij een actief ziekteproces waarden van rond de 83.000 kU/l worden gevonden.

Daling De hoeveelheid AFP in het bloed van patiënten met kanker in lever, zaadballen of eierstokken daalt als de behandeling effectief is en de kankercellen worden vernietigd.

Testeigenschappen:
Doorbelgrenzen:
Bronvermelding:

MEG Blohm, D Vesterling-Hörner, etal. Alpha1-fetoprotein (AFP) reference values in infants up to 2 years of age. Pediatr Hematol Oncol 1998;15:135-142.

Testeigenschappen

Methode:immuno-assay
Analyse Frequentie:dagelijks
Doorlooptijd:1 dag
CTG-Klasse:
Tarief:
LIS Code:AFP